Voorkomen dat iemand je Facebook wachtwoord kraakt

30 jul

Veel mensen zijn van mening dat hackers diverse manieren en methodes hebben om jouw Facebook account te hacken. En op deze website kun je dan ook hacks vinden om iemand zijn Facebook account te hacken zonder dat je zijn wachtwoord hoeft te raden of vragen. Maar wist je dat 96% van de Facebook accounts gehackt worden op een hele simpele manier? Jouw Facebook wachtwoord kraken ze door het gebruik van social engineering, of nog veel makkelijker; ze raden gewoon je wachtwoord.

Beveilig je wachtwoord

In de “begin-tijd” van het internet kwam het regelmatig voor dat mensen enorm makkelijke wachtwoorden namen, er vanuit gaande dat er toch nooit iemand zal zijn die hem raad of uberhaupt probeert te raden. Naarmate het internet evolueerde en Sociale Media ontstond zoals Facebook, maar ook het massale gebruik van e-mail, werd het voor veel mensen interessant om in te breken in je account. Soms gebeurt dit voor de lol, echter speelt in 92% van de gevallen een andere reden. Een nieuwsgierig familielid, een achterdochtige vriendin, of iemand die jou in een kwaad daglicht wilt zetten. Zorg er voor dat je wachtwoord niet gemakkelijk te raden is! Verwerk er niks in van je naam of hobby, en maak gebruik van een combinatie van normale letters, hoofdletters en cijfers.

Social Engeering

Social engineering is een bijzonder breed begrip, het is dan ook een verzamelnaam voor methodes die op basis van communicatie tussen aanvaller en slachtoffer, het slachtoffer probeert te manipuleren om zo hun waardevolle informatie te achterhalen. Het maakt gebruik van psychologie, ICT en vooral de onwetendheid van het slachtoffer.

Er worden enorm veel Facebook wachtwoorden gekraakt door middel van social engineering, je beseft het alleen niet. Denk maar aan die nieuwsgierige vriend die ooit vroeg om jouw Facebook wachtwoord zodat hij snel even kon kijken bij dit leuke meisje van school. Misschien was dit maar een smoes om achter jtwoord jouw rug om je wachtwoord te gebruiken. Natuurlijk is dit een heel eenvoudig voorbeeld, maar social engineering kan vergevorderde vormen aannemen. Laat dus niet je Facebook wachtwoord kraken en blijf er altijd bij met je hoofd!

Vijf tips om je facebook account veilig te houden

 1. Wijzig regelmatig je wachtwoord. Gebruik als regel om de paar maanden. Zorg er dan wel voor dat het nieuwe wachtwoord daadwerkelijk verschilt van het oude, dus niet slechts een cijfer veranderen.
 2. Nooit je wachtwoord aan anderen geven en bewaar nooit je wachtwoorden in de buurt van je computer (als je ze op papier geschreven hebt).
 3. Geef nooit toe aan anderen op welke manier je wachtwoorden verzint. De meeste mensen gebruiken een speciale manier die steeds terugkomt, waardoor hun wachtwoord veel op elkaar lijkt.
 4. Gebruik nooit maar dan ook nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites/accounts
 5. Als je jouw wachtwoorden op papier schrijft, vernietig dan het papier met het oude wachtwoord wanneer je van wachtwoord verandert.

Wachtwoorden DON’Ts

Wat je vooral NIET moet verwerken in je wachtwoord:

 • Gebruik van voornamen en achternamen van familie/vrienden/vriendinnen
 • Gebruik van tweede namen of roepnamen
 • Geboortedatums
 • Trouwdatums
 • Nummerborden
 • Naam van je school/werk/beroep
 • Een woord dat bij je PC staat
 • Naam van je lievelings game/tijdschrift/hobby/enz.